Kotor Nekretnine
Prezentacija agencije
uradjena u saradnji sa
e-Belgrade.net nekretnine logo
   
067/643-838
069/509-729

logo
Za sve one kojima predstoji prva kupovina nekretnine a nisu sigurni kako ide cela procedura oko primopredaje, predlažemo mini vodič koji će im ukazati na to šta ih sve čeka.
Pre svega, vrši se poslednja provera koja se obično obavlja na sam dan predaje ključeva. Potrebno je da Kupac dođe u stan gde zajedno sa Prodavcem utvrđuje da li je stan u potpunosti ispražnjen i u stanju koje je prethodno dogovoreno a prethodni stanari iseljeni. Iseljavanje bivših stanara i njihovih stvari organizuje Prodavac obično nekoliko dana pre primopredaje stana.

Nakon polaganja kapare poželjno je da budući vlasnik i aktivno učestvuje u kompletiranju i proveri neophodne dokumentacije, ako treba i po dva puta ako mu se učini nešto sumnjivo pri pregledu papirologije.

Obaveza Prodavca je da na primopredaju stana, uz neophodne pravne akte, donese i potvrde da su izvršene obaveze prema elektrodistribuciji, infostanu, telefonske račune, kao i potvrdu da je izmirena obaveza poreza na imovinu.

Pošto je ustanovljeno da je stan u dogovorenom stanju, Kupac i Prodavac sa advokatom potpisuju a potom i sudski overavaju Ugovor o kupoprodaji. Sledeći korak je odlazak u banku gde Kupac uplaćuje kupoprodajnu cenu stana na devizni ili dinarski račun Prodavca. Nakon toga Prodavac predaje Kupcu sudski overenu izjavu da nema više nikakvih potraživanja prema njemu, a Kupac preuzima kompletnu postojeću dokumentaciju o stanu, potvrde, kao i sve ključeve predmetnog stana. Na ovaj način, Kupac je i zvanično postao stvarni vlasnik stana, pa može slobodno promeniti bravu i početi sa useljavanjem.
Kupac dalje nastavlja sa plaćanjem obaveza ali poželjno je da prethodno prevede na svoje ime račune za električnu energiju, komunalije, porez na imovinu i druge svari i to može učiniti bez prisustva Prodavca, dok je za prenos telefonskog broja potrebno da Prodavac i Kupac odu zajedno u odgovarajuću službu PTT-a uz sudski overene Ugovore o kupoprodaji stana, lične karte i fotokopije obe stavke.

Porez na promet nepokretnosti (prenos apsolutnih prava) iznosi 5% od cene stana navedene u konačnom Ugovoru o kupoprodaji, ukoliko po proceni opštinske poreske službe cena nije niža od tržišne vrednosti nepokretnosti (koju određuje odgovarajuća poreska služba u skladu sa svojim kriterijumima). U suprotnom, odgovarajući poreski organ ima rok od 10 dana nakon podnete poreske prijave da proceni tržišnu vrednost nekretnine. Ukoliko u određenom roku poreski organ ne uspe da ustanovi vrednost stana, za poresku osnovicu uzima se cena navedena u Ugovoru o kupoprodaji.  stan, Muo, 100m², Dvoiposoban, 220000€
  stan, Perast, 48m², Jednosoban, 190000€
  stan, Stari Grad, 25m², Garsonjera, 65000€
  stan, Sveti Stasije, 61m², Dvoiposoban, 100000€
  stan, Prčanj, 72m², Dvosoban, 120000€


Telefon 067/643838
069/509729
Web Adresa  
Email kotor.nekretnine@gmail.com