nekretnine Beograd
nekretnine Beograd
 
Osnovi Prometa Nepokretnosti - Knjiga
Autor: Milić M. Đoković
  • za Profesionalce
  • za one koji to žele postati
  • za sve one koji razmišljaju o stanu


Distribucija i prodaja: Old Royal,
011/2544-755
065/5544-755
Beograd, Zrmanjska 10
Cena knjige na upit

Korisni saveti pre početka biznisa:

Osnovne funkcije od kojih zavisi efikasnost agencije za nekretnine su:
  • planiranje
  • organizovanje
  • vođenje i
  • kontrola poslovanja

Onda se samo po sebi nameće još mnogo pitanja, a neka su:
- Da li je to čime se ja hoću baviti potrebno i ima li posla za još jednog posrednika sa nekretninama?
- Razmislite šta znate da radite, u čemu ste bolji od konkurencije, šta je to, ili još bolje ko su vaši klijenti, koliki vam je krug preporuka, imate li neku orginalnu ideju ili idete na ’kopiranje’ već postojećih sistema?
- Sredstva za početak posla i najmanje godinu dana rada sa vrlo malom ili nikakvom dobiti (imate li dovoljno rezervi)?
- Poslovni prostor za rad.

Nemojte dozvoliti da vam klijenti potpisuju ugovore u vašoj trpezariji ili, ne daj bože, spavaćoj sobi. Kod izbora prostora za rad bitna vam je lokacija, izgled i funkcionalnost prostora, pristup i pronalaženje istog, blizina prevoza itd.
- Oprema za rad.

Naravno, potreban vam je kompjuter, telefoni, stolovi, stolice, police, ormari, slike, papiri, štampač, faks itd.
- Pažljivo birajte s kime ćete raditi, izbor kadrova je jedan od najtežih i najizazovnijih aktivnosti top menadžera svake firme.
- Pravni okvir i legalnost poslovanja.

Plaćajte poreze i doprinose na vreme, tad najmanje ’boli’, sve drugo je protiv vas.
Naš apel svim potencijalnim kolegama i koleginicama da pre nego što uđu u celu avanturu ’’gazdovanja’’ dobro izvrše sve ove analize i ne precenjuju sebe. Naravno, ljudski je da je čovek ambiciozan i da teži da radi pre svega za sebe, ali najmanje vas glava “boli“ kada radite za drugog, radite dobro svoj posao i dobro ste plaćeni. Sve drugo je mnogo napornije.

Morate voditi računa o raspodeli vremena, kako svog, tako i saradnika u poslu i obavezno ostavite sebi vremena i za privatan život.
- Marketing - nemojte štedeti na tome ali, nemojte ni se ni razbacivati poput pijanog bogataša. Treba biti odmeren i precizan, a još ako imate i neku dobru ideju eto vam prednosti nad konkurencijom.
U moru drugih posrednika morate da pronađete sebe i dobijete ličnu kartu firme. To je ime, adresa, telefon, pib, žiro-račun itd.
Naravno, jedna od bitnijih stavki za rad je i naziv vaše firme.
To će sa vremenom postati brend koji se prepoznaje i ne treba da bude težak za pamćenje, ali mora da bude efektan i da asocira na ono čime se bavite. Ime agencije treba da prati i neki lako prepoznatljiv logotip, eventualno zaštitni znak koji će ići na vizit karama, memorandumu i ostalim papirima potrebnim za rad (koverte, fascikle, flajeri, inserteri itd.).

Naravno da biste počeli da radite mora neko, osim familije i prijatelja, i da zna za vas. To znači da trebate krenuti sa oglašavanjem i to je obično kod agencija najveći trošak. Ako ne znate kako se oglasiti, a planirali ste i odvojili sredstva za to, naš je savet da angažujete profesionalce (agencije za marketing i PR) koje će vam pružiti kompletnu uslugu i imaju određene povoljnosti pri oglašavanju (rabati). To se stručno zove media-plan. Na raspolaganju su vam dnevne novine, nedeljnici (specijalizovani za nekretnine), razni mesečnici, televizija, radio, bilbordi, flajeri, itd.
Obezbedite dovoljan početni kapital i razmišljajte korak po korak. Uvek neka vam je na pameti `što je brzo - to je i kuso`.
Ustanovite poslovnu politiku firme i držite se nje.
Napravite autoritet (poželjno je da moć crpite iz znanja, a ne iz položaja).
Učite, učite i samo učite. Ako imate sreće onda možete učiti i na tuđim greškama.
Bitna stavka za uspešan biznis jeste odgovornost zaposlenih i podizanje njihove svesti o tome.